Omtrent 1 av 17 nordmenn, eller i underkant av 6 prosent, har betalingsanmerkninger og dette tallet har holdt seg stabilt de siste årene. Men for dem som sliter med å ha råd til å betale regninger har den utestående totalgjelden økt, viser ny rapport fra Lindorff.

Totalt har er den negative saldoen på utestående betalingsanmerkninger 46 milliarder kroner, opp med fire milliarder siden ifjor. En betalingsanmerkning er et krav som ikke er blitt betalt, og som over tid går til et inkassoselskap for å kreves inn. Totalt var det nesten 270 000 personer med betalingsanmerkning i Norge ifjor. I verste konsekvens kan ubetalte krav medføre en negativ spiral som til slutt kan ende med tvangssalg av bolig, her kan du lese mer om hvordan du kan unngå tvangssalg og refinansiere gjeld med betalingsanmerkning.

Usikret kreditt er hovedtyngden av gjelden, det vil si forbrukslån eller kredittkortgjeld. Det vil alltid lønne seg å bli kvitt kredittkortgjeld siden dette er en typisk dyr gjeld.

En gladnyhet er at mange i Nord norge har klart å kvitte seg med betalingsanmerkning iløpet av fjoråret. Faktisk har andelen sunket med 7.5%. Dette viser hvor smart det kan være å refinansiere inkasso.

Det er størst økning blant eldre personer over 66 år. Årsaken er sammensatt, delvis fordi flere blir pensjonister, men også fordi at kredittvanene er endret. Stadig flere pensjonister har tidligere benyttet kreditt og vært vant til det. Dersom man havner i en slik situasjon vil det være fornuftig å refinansiere gjeld for å få kontroll over økonomien igjen.

Kategorier: Ukategorisert