Reisende som drar til Norges nordligste region mellom september og november, vil bli belønnet med strålende høstfarger, tomme veier, vandrende dyreliv og glattoppede igloer. Været kan være uforutsigbart, men sjansen til å utforske Tromsø, Alta og Lofoten i nær ensomhet er verdt risikoen for tidlig snø.

Høstvær

Norges lengste nord, og når fra Vega-skjærgården til kontinentets nordligste merke ved Nordkapp, er et flott sted å besøke mellom september og desember. Med farger som endres tidligere her enn i sør, vil du praktisk talt ha veiene til deg selv for bladkikking etter at sommermengdene har forsvunnet.

Husk at været er ustabilt. Avhengig av hvor du reiser, kan du oppleve skiftende årstider fra høst til vinter, eller omvendt, på bare noen få timer – ikke glem å pakke varme lag og ytterutstyr og komfortable tursko med godt grep for all slags terreng og potensielt snø, å reise i bobil kan være en god idé.

I Alta og Karasjok er det mulig å se nordlyset starte i midten av september, mens andre områder vanligvis starter i midten av oktober. Nordlys Jakten på høsten foretrekkes faktisk av de lokale guiderne, da du kommer til steder de ikke ville være i stand til om vinteren på grunn av de utfordrende kjøreforholdene snøen kan medføre.

Nord-Norge Aktiviteter

Selv om det kan være fristende å holde seg til de fotogene Lofoten-øyene, eller byen Tromsø – “Porten til Arktis” og det kulturelle episentret i Nord-Norge – er det så mye mer å se. Du kan dra lenger inn i landet for å utforske upopulerte platåer i det indre Finnmark og den ville nordøstkysten, eller dra dypt inn i det norske hjerteområdet og lære om det samiske folket.

Andre aktiviteter denne tiden av året inkluderer sykling, fotturer og dyreliv, se gjerne bloggen Northsport for flere tips til sport og fritid aktiviteter. Se etter reinsdyr på innlandsveiene eller hval når de begynner å ankomme i vannet rundt Tromsø. Du kan også møte husky hunder som er glade for å begynne å trene igjen etter en avslappende sommer. Det er også mulig å gå på brevandring til midten av oktober – anbefales på det sterkeste.

Jo tidligere du kommer i sesongen, jo mer dagslys får du. De siste dagene av november i polarsirkelen vil faktisk oppleve polarnetter (fullstendig mørke). Men akk, dette er også den beste tiden å se nordlyset.

Hva å forvente 

Med kortere dager og færre turister kan du lettere oppleve landet som en ekte nordmann. Omgivelsene dine vil være fredelige og lokalbefolkningen vil sannsynligvis være mer imøtekommende, så fortsett og lær noen nordiske setninger og utløs en samtale! Samlet sett er dette en flott tid å få kontakt med både natur og kultur.

Les mer om hvordan du kan få økonomien i orden til reisen, f.eks ved et omstartslån som senker dine månedlige utgifter.

Kategorier: Ukategorisert